COOKIEBELEID - SIM
De website van Bureau SIM maakt gebruik van cookies voor anonieme analyse van websiteverkeer, zodat we de functionaliteit en effectiviteit van onze website kunnen verbeteren.

0481 74 50 91

EEN LOKALE ALLIANTIE ‘VEILIG FINANCIEEL OUDER WORDEN’ IN BERG EN DAL

Nationaal is de afgelopen jaren door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het onderwerp ‘Veilig financieel ouder worden’ op de kaart gezet. In 2015 is door VWS de Brede Alliantie opgericht met vrijwilligers en professionele brancheorganisaties.

Sindsdien zijn er fantastische stappen gezet. In onze regio werkt GGD en Veilig Thuis (Gelderland-Zuid) met verschillende nieuwe ketenpartners samen aan deskundigheidsbevordering, bewustwording, voorlichting, preventie en aanpak van misbruik van senioren. De regionale alliantie ‘Gelderland Zuid’, opgericht door de GGD, wil elke gemeente INSPIREREN initiatief te nemen tot het vormen van een Lokale alliantie.

Lokale behoefte aan kennis en efficiënt netwerken
Uit de verschillende bijeenkomsten is gebleken dat door het delen van kennis over financieel misbruik de handelingsverlegenheid bij professionals afneemt. Een manager in de zorg had nooit kunnen bedenken dat bijvoorbeeld een bank of een notariskantoor een belangrijke ketenpartner zou worden.

Resultaat: Er wordt nu verder gekeken dan binnen het eigen netwerk. Lokale allianties werken samen met nieuwe ketenpartners, die voorheen niet zo voor de hand lagen. Een formule waardoor misbruik eerder ontdekt wordt maar ook kan worden voorkomen!

Het initiatief is genomen!
Tijdens de inspirerende Kick-off van 15 juni en de werkconferentie van 25 september over financiële uitbuiting wist Astrid Lukassen van Bureau SIM het zeker ‘hier gaan we mee aan de slag’. Vanuit haar (samenwerkings)netwerk raakte zij in gesprek met verschillende professionals om te komen tot een Lokale alliantie voor de inwoners van de Gemeente Berg en Dal. De initiatiefnemers komen van Bureau SIM - Mostart & Timmersmans Notarissen  - Goedrecht Advocaten - Rabobank - Zeker Financiële Zorgverlening - Veilig thuis - Beleidsmedewerker van de Gemeente Berg en Dal, WMO-adviesraad en Vrijwillige ouderenadviseurs. Zij zullen de nodige stappen zetten om hun kennis te bundelen en samenwerking te zoeken met de KBO’s, zorgcentra, huisartsen, ZZG-zorggroep, wijkagenten, etc. In nauw contact met GGD en Veilig Thuis gaan zij voor een gefaseerde aanpak voor de organisatie van het nieuwe netwerk. Hierbij laten zij zich adviseren door twee deelnemers van de Brede alliantie van VWS (Bert Nijborg van de ANBO en Oscar Balkenende).

Doel
Veilig financieel ouder worden bespreekbaar maken én werken aan een seniorenveilige Gemeente Berg en Dal.

Politiek
De verkiezingen komen eraan! Komt dit onderwerp ook op uw politieke agenda te staan?

Zorgpunt
Heeft u een punt van zorg? Vermoedt u dat een senior wordt misbruikt? Aarzel niet en bel voor advies Veilig Thuis Gelderland-Zuid via 0800 2000.

NAAR BOVEN