COOKIEBELEID - SIM
De website van Bureau SIM maakt gebruik van cookies voor anonieme analyse van websiteverkeer, zodat we de functionaliteit en effectiviteit van onze website kunnen verbeteren.

0481 74 50 91

Persoonsgebonden budget

U kunt in aanmerking komen voor een persoonsgebonden budget (pgb) als u door ziekte, handicap of door ouder worden, zorg nodig heeft. Het pgb is een subsidie van de overheid, waarmee u zelf de zorg inkoopt die u nodig heeft. Denk hierbij aan huishoudelijke zorg, individuele begeleiding, persoonlijke verzorging, persoonlijke verpleging, intensieve zorg en andere voorzieningen. Zo krijgt u precies de zorg op maat die u nodig heeft! Wij kunnen u hierbij helpen.

Er zijn vier soorten persoonsgebonden budgetten waarvan er twee zijn waarmee wij u kunnen ondersteunen:

  • Wmo - persoonsgebonden budget - Gemeente
    Valt voor ondersteuning onder de ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’.
  • Wlz - persoonsgebonden budget - CIZ
    Valt voor intensieve zorg onder de ‘Wet langdurige zorg’.

Wanneer u, voor bijvoorbeeld huishoudelijke zorg, individuele begeleiding of andere zorgondersteuning, een Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langzurige zorg (Wlz) aanvraag indient, dan kunt u op basis van de indicatie kiezen voor persoonsgebonden budget (pgb). Zo houdt u de regie in eigen hand. U heeft dan vrijheid van keuze en kunt dan kiezen voor een zorgorganisatie die bij u past.

De Wmo-consulent (gemeente) beoordeelt of u voor een Wmo-indicatie in aanmerking komt en de onderzoeker van CIZ beoordeelt of u voor een Wlz-indicatie in aanmerking komt.

Aanvragen persoonsgebonden budget (pgb)
Het aanvragen van een pgb is vaak ingewikkelder dan men denkt. Wij kunnen u daarmee helpen en samen met u de aanvraag indienen. Daarnaast toetsen wij ook altijd wat uw eigen CAK-bijdrage is.

Wanneer vraag ik een persoonsgebonden budget (pgb)?
U vraagt een pgb aan wanneer u hulp of voorzieningen nodig heeft om zelfstandig te blijven wonen en leven. De gemeente is ervoor verantwoordelijk dat die hulp en voorzieningen er komen.

Is het Wmo vanuit de gemeente niet meer passend (u heeft meer zorg nodig), dan is het mogelijk om een CIZ-aanvraag voor een Wlz-indicatie in te dienen. Belangrijk hierbij is dat u voldoet aan de vereiste criteria. Een toetsing vooraf door een onafhankelijke clientondersteuner is mogelijk.

Wilt u hulp bij Wmo of Wlz-aanvragen?
Vul dan dit formulier in of neem contact met ons op. Wij helpen u hiermee graag verder!

NAAR BOVEN